Friday, April 30, 2010

Contest Senyuman Paling Menawan

Assalamualaikum..=)

uhuh...aku join contest senyuman plg menawan??!!
haha...cam x caya jer..;p
senyum aku menawan ker?haha...ske suki juin contest. x salah kan..
ni la tuan punye CONTEST :



utk maklumat lanjut, sila la rajin kan diri click pic di atas yer..=)

erm..utk CIK CHENTA, ni la pic betuah yg dipilih nk juin contest nih.

muka bahagia abis jwb exam^_^

menawan TAK???
*bluerrkkk*
x_X'
perasan aku nih...
ke cam kerang busuk jer???

huhuu..
eyh..err..kalu senyum mesti kena nmpk gigi ker baru ikhlas ea???
agak cofuse di siutu..haha..
@_@

erm..nape aku sUke SENYUM??
sbb nye, kalau senyum kn nmpk cantik..tul x?..wat pe nk susah2 kedut2kan muka utuk marah kan?..x nmpk cantik pun lau marah.cam singa betina jer.haha..=D.
g pun, x kuar duet pun senyum ni..=)

dan org betuah yg akan di TAG utk juin contest ni jugak ialah:

CIK STRAWBERRY
CIK EIRA
CIK NOURUL
CIK MAISARAH
CIK TOT

^_^

Cuba CHECK, ntah2 korang ader CTS

Assalamualaium w.b.t...
=)
mulakan hari mu dgn senyuman yer..hihi..

Korang ader x rasa cam
kebas2, tingling or sakit kat thumb, index n middle finger
(ibu jari, jr tgh n jr telunjuk)
n slalu nye rs sakit ni mkin teruk pd waktu mlm bila korang nk tido?
pastu slalunye, bila korg rs sakit ni, korg akan urut2, shake2 atau hanging kan tangan korg tu baru korang akan rs lega balik..
ader x???

keyh..tgk Tajuk kat ats tuh....
CTS???!!! apakah CTS??!!!

Hahaa...previous entry, aku da jnji nk post sal CTS kan..
k skrng..jnji ditunaikan..
hihihi..^_^

ok, utk makluman, CTS ni stand for
Carpal Tunnel Syndrome
CARPAL??!!!
TUNNEL???!!!
SYNDROME???!!!

uh..apakah????

k, sabar2..meyh sini nk citer..
CTS ni ialah keadaan yg berlaku bila median nerve (ni nama saraf yg ada kat pergelangan tangan kita)
ini median nerve:
kat pergelangan tangan kita ni telah di compressed (mngalami tekanan)
dan menyebabkan kita rasa numb, pain n tingling sensation kat jr kita tuh.

ok, apa kaitan ngan korg kan?
bkn apa, korg kan rajin type menaip blog yg pnjang or spend masa ngadap pc or lappy n pgg mouse 24 jam kan?...haha...

sbb nye, slh satu punca CTS ni adlh disebabkan
excessive typing!!.
huahuahuaa... selain tu, boley juga disebabkan repetitive use or pnyakit2 lain cam obesity, Rheumatoid arthritis, pregnancy or trauma (ni kecederaan pd pergelangan tangan tau mksd die)

sign n symptom utk CTS ni slain rs numbness, pain n tingling tu, korg jugak akan mempunyai genggaman tngan yg lemah, susah nk wat aktiviti cam buka tutup botol, slalu telepas brg n etc..
tapak tangan tu pun mungkin akan jd lebih kering dr biasa.

ok, untuk chech kemungkinan ader CTS ni, kite ader SPECIAL test utk CTS
korg pun ley wat skrg ni..
k, test pertama:

Tinel's Test
tap median nere korang. cam ni:
kalu korang rasa tingling kat one or more fingers, means da ader damage kat median nerve korg

second test:
Phalen's Test
korang wat cam ni:
compresskan blkang tapak tgan korg.
t lau rs tingling, means damage kat median nerve tuh

utk management, korg g la berjumpa doktor, sbb mungkin da teruk kan.
so doctor mybe akan wat operation utk release kan compresion pd nerve tuh.
nm nye Carpal Tunnel Release Surgery..

erm..
sbnr nye x lengkap la kalu aku g tau wat Tendon n Nerve gliding exercise ni jer..
tp korg lau nk wat ley jer..
sbb fasa rehab ni kan byk n ambil masa kan..
kalau aku tulis kat sini, pnjg berjela la kan..n g pun lau korg ader symptom2 tuh, mmg better g dptkan proper treatment. ye x?...
^_^

k ni slh satu yg aku suka wat:

korg ley la klink link tu utk lebih detail
ok?

n ni

Nerve gliding exercise (ley klik ni jugak)


and ley gak pki wrist splint or brace utk support wrist kite spy wrist kite dlm keadaan neutral sentiasa. so nerve tu x la kena compress..=)


Thursday, April 29, 2010

OA Oh! OA..

Ehem2..erm..OA?..
korang tau x ape itu OA?..
Ha..ni nk kasi tau..OA tuh osteoarthritis..Short form Nyer OA..
erm..pe sal aku tetiba post entry sal OA ni?..
keyh, sume kalu baca blog aku tau kan aku de exam paper ORtHo td, ermm..
tu la..
smlm dok stdy2 Ortho, ingt nk post entry sal CTS ari nih..
*Uh, CTS tuh ape plak??!!...* hehe..t aku g tau lam entry berikutnye..

Hurmm..
Nk dipendekkan citer, td kan aku exam Ortho,
so AKU sgt la geram ngan diri sendiri nih cos x baca sal OA sgt smlm.
aku baca ala2 kadar jer..huahuahuaaa..
*pdn muka aku*

pastu kuar lak kan sal OA nih..
tp aku x pilih nk jwb soklan nih sbb aku x tau pathophisiology die apa..
aku tau sket2 je, n clinical feature pun ley la lau nk hentam2, tp tu ar kan..
sbb mark beSar sgt, aku x berani nk memperjudikan*cehhhh* masa depan paper aku tuh..
huhuu..

aku mmg
x nk repeat...
huaaaaaa...x_X"

EYH..cAm da mula melalut..
huhuu..
k so, untuk menebus kekecewaan aku td, meyh
aku nk jwb Paper sal OA tuh kat sini,
pathophisiology n clinical feature OA
tuh..
haha..
*Pn.K, sy jwb kat sini, ley x amek mark kat sini??..*
hihii...;p

*maaf aku nye ayat t campur rojak basa BI n BM. bkn ape,
aku blja lam english, so, kekadng aku bermasalah untuk menterjemahkan lam BM nih..
haha..maafkan la yer..^_^

k, OA atau osteoartritis juga dikenali sbgi
degenerative arthritis or degenerative joint disease.
k, sakit ni disebabkan
degradation/breakdown/ loss of cartilage at joint.
slalunye kat Knee joint (sendi lutut). tp die ley jd kat mane mane joint.


AREA2 ini oke?

cartilage?..apa itu cartilage?..
OKEY, cartilage ni die bertindak macam cushion yg alas antara 2 tulang yg membentuk sendi kita, untuk elakkan tetulang ni bergesel bila kita bergerak or berjalan.


clinical feature or tanda2 gejala OA ni kan, org tu slalu nye akan rasa
sakit kat sendi, tendernes, stiffness, locking, inflammation dan beberapa tnda lain..

OA kebanyakannye berlaku kat
perempuan yg berumur 55 thun ke atas..tp lelaki pun ley je kena OA ni oke..anda x terkecuali oke.?!..haha..

erm.. punca2 adlh disebabkan pelbagai factor, antaranya obesity. ni yg terutama skali.!!!
lelain adlh sbb penuaan, hormone, biomechamics kiter, repetitive movement n mcm2 lagi..

eyh, aku x citer pathophysiology die lagi..haha..
k, bermula dgn lesion pada cartilage, ia menjurus kepada inflammation dan seterusnya membawa perubahan pada bone, ligament, capsule n synovial membrane kat joint tuh..

ala2 gini la rupanye kalu sendi yg ader masalah OA tuh
sbb tuh jd sakit bila move, towl x?

*pnjg sbnrnye pathophysiology die,aku mls lak nk type.*haha..
korg tgk pic korg phm kowt..
=)..

erm..utk management byk.tp kalu da teruk sgt, mungkin doctor akan suggest TKR..
TKR ni stand for Total Knee Replacement
ginila rupe TKR tuh,
*aku post sal TKR ni cos ader soklan tuh soh bg aper exercise kite advice kat patient, suruh patient wat after sminggu discharge pas wat TKR ..*

Rehab, mls la aku nk tulis..da cam wat assignment la plak t..haha..
=)
bace la korg yer lau rajin..
*cam ader je org baca*..huhuu..

erm..Ni entri pertama aku kasi Label..sblm ni x pnh..haha...
eyh2..ni entri aku yg ke-100 la...^_^
cam x caya jer..
*clap2*
(o^_^o)v

Wednesday, April 28, 2010

TAK mungkin MelepasMu...x_X''

Ayooo..
tau x..ishkkk...
aku da la nga jwb exam smlm...n pastu ari ni ader paper...
tp dr smlm otak aku ni dok ligat putar lagu ni lam kepala..
ishkkk..
tak pasal2...
teganggu konsentrasi aku..
bila pikir2 baik2...?.?
cam da lama je aku x layan lagu nih..x pasal2 je bg ketenangan kat jiwa sbb lagu ni slow~X_x
..tp...
aku kan nk stdy n jwb exam nih??!!!...
ayoooo...
*semoga bila aku da post lagu ni kat sini, die stop la putar lagu ni lam kepala nih...
huhuuuuu
T.T


DYGTA-X mungkin Melepasmu..

Selamat mendengar..=)

Tuesday, April 27, 2010

ini TAG dr FATIN

ehem2..Assalamualaikum w.b.t..
hihii..
Mo0d waktu ni:
AKU still teruja cos dpt guna M16 utk tembak MCQ paper Pharmaco td..
huahuahuaa..
berjaya dgn SUCCESSss nyer...~

X_X'

hurm...esok paper Ortho lak..
So, aku nk kasi tenang sket kepala ni..
nk refresh2 otak n cuci2 mata jap kat blog n sesambil tu,
nk jwb tag dr CIK FATIN ni:


how tall should he be?
SEMESTiNYA~..taller than Me..=)

what hair colour should he have?
Black or Dark Brown..^_^

what kind of personality should he have?
NicE, CaRinG, TalkAtive, Fun, ResPonsiBLe

older or younger?
i Dont Mine YounGer..;p

what film actor should he most be like?
ED WestWick

do they need to cook?
DefiNitelY

what car should he drive?
BMW 5 seriEs udah ler..;p

tag people to do this survey too
saya TAG kamu ye :)
CIK Strawberry
CIK Eira
CIK Paro
CIK Coco
CIK Chenta


TAG dr EIRA

hehe..nga busan2 stdy..
*cam x sdty je aku rasa*
aku pun merajinkan la diri jawab tag dr EIRA yg da nk expired aku simpan wat pekasam..hahaa..
sbnr nye cam best lak aku tgk org jwb TAG,
so
KAMU, KAMU, n KAMU
sekalian,
tag la ai yer,...t ai jwb..huhuuu..;p
keyh2..ready jawab tag:
=)


1) Who yourself at home?
  • still CIK YANA KENJA..x betukar jd org len pun
2) Who yourself besides a friend?
  • erm..KAWAN yg BEST?...huhuu..;p
3) 5 things that you aspire but have not achieved yet.
  • nk tinggi
  • nk kurus
  • nk kawen..*gatal* ..;p
  • nk dpt lesen..huaaaaa...x_x'
  • nk jd JUTAWAN
4) who is your spouse's name?
  • ayoo...ai ta kawen lagi maa.....
5) 5 things you like most about your partner.
  • kuat membebel
  • tinggi la jugak
  • matang tp cam budak2
  • pandai pujuk aku..;p
  • aku jd diri bila dgn die..=)
6) The date when you couple?
  • 22nd MARCH XXXX
7) The bitter memories with your partner.
  • wat die nangis..T_T
8) The theme song of your love.
  • erm..ape ye?..aa..Lagu BABY dr Justin Bieber lah..cos aku pgl die BABY..=)
9) What changes you want to see from your partner?
  • aKu cuma nk die supaya JGN CARI GADUH ngan aku lagi..;p
10) Tag 10 of your other friends.
  • sape
  • nak
  • jawab
  • sila
  • jgn
  • segan
  • silu
  • untuk
  • jawab
  • ok?

Rajin Aku jwb TAG

instruction dr pengetag:::::
1) go to ur photo files, select the 8th photo folder
2) Select the 8th photo in that folder.
3) Post that photo along with the story behind
4) then challenge 8 blogging to do the same

ni la pic ke 8 dlm folder ke 8 aku
=)
tym ni kat kampung, Pontian,JOHOR
alamat dirahsiakan..hahaa..
=P

Alkisahnyer, kami ni sbnr nye konvoi 3 kete, skali ngan mak2 n ayah2 la,..pastu, cam bese la..
klu lek kampung, lg2 tym raya..mesti ar mak2 n ayah2 ni dok sebok besembang kat dapur kan,
so, kitorang pe lagi..bosan nunggu nih..da leteyh kunyah kepek n bedal kuih raya,
so pe lagi,
g jln beraya kat umah2 sebelah secara haram la..
hahaaa..
=)
aku yg tukang snap pic,
dr kiri:
WANI, AIN n ALIN

Nak tag sape ea?...
Erm..
sesaper yg rs nk jwb la ea..
=)

Monday, April 26, 2010

Pen Oh Pen

smlm paper CR..
ha..peristiwa yg x best berlaku..
of cos la aku x berjaya mnjawab dgn successnye..T_T

huhuu...
*MR.V...ai ta mau repeat paper ni*

huhuuuu
X_X

yg x best kan..erm..
DAKWAT PEN aku ley lak nk maen cak2 kan?..

ish..
mmg la aku bwk masuk 3 btg pen lam hall tuh,
tp aku ske guna 1 tuh jer..
pastu da la nga nervous2 kejar masa yg da x cukup tuh,
ley plak pen spare pun wat hal..
ishkkk!!..
agaknye aircond sejuk sgt kowt..sumer nk BEKU!..
LIQUID PAPER pun ta mau kuar jgk!??
padahal tym jwb paper Neuro oKe jer~

ayooo...
ape nih..!!..aku ingat manusia je pndai SABOTAJ.
ni
STATIONARY pun da pndai nk maen sabotaj2 jugak????!!!
ishkishkishkkk....
Naya jer...
Seb bek dpt habis jwb soklan tuh..

hurmmm...
kesimpulannye...
JGN PECAYAKAN ALAT TULIS ANDA..
huahuahuaaa...
=P



buang masa


Aku stdy ni td:

btl..x tipu.. aku nga stdy...
SEE...
@@

pastukan..tetiba usha2 jap kan
ms dak tuh~..
huh..pape ar...
oh~..budak tuh.~
DIE ex aku...
X_X

ele..da 2 thun da putus, perlu lak anti*emetic*
ngan aku ..
huh~..






itu pengakuan jujur dan ikhlas dr aku..
huh..
ye..tau...

"ko nk hegeh2 kwn ngan die wat pe kan?"
"ahah!..tu la..aku ske cari musuh ni"

*stupid*

cam la aku nk lg kat kaw..ko ngan Die*ur GF la*
same jer..
huh.. awek ko lg x ley blah..sebok nk cari aku an~..
aku da remove dr ms, g add kat fb lak an~..
pape ar..
nk wat aku jeles kah?lupakan je la niat mu itew..
ingat aku nk jeles ke tgk korg becinta?..
xbest pun ~..

uh..
FYI..aku XHINGIN lgsg nk KO lek
OKE?

SBB: aku still ingt pe SALAH ko kat aku..
huh!
wew
X_X

and
AKU da de
buah ati aku sendiri la weyh~





Sunday, April 25, 2010

zaman baby Ku~


ha...
aku nga bosan2 n ngantuk2 td..
so aku pun merajin kan la diri kemas2 folder pic aku yg da besepah n becampur2 tuh..
pastu tetiba tejumla lak folder pic tym aku nga baby2 kan.~

hihii..
al-kisahnye gi tu lah...

*pic tuh snap pki fon nye kamera jer~*

x dan nk g scan cos kat kampung tym tu..

aunty x kasi lak aku nk bwk lek pic2 tuh sumer lek KL..
huhuu..

aaa...meyh nk citer..

pic yg petama:
aku ngan arwah tuk munah..
rindu sgt kt atok...
tym tu aku bru 2 bln kowt~..
*ikut tarikh yg kat pic tuh la..

*ea, pesal blog aku ni bila aku upload pic, pic jd tecik2 n pecah2 ea??..dulu cam x jer????*

huh~...
X_X

pic ke-2: close up jer tuh..haha..tym tu umor 2 bln gak..

pic ke-3: blja guna walker

pic ke-4: 1 2 babysteps, 3 4 babysteps~...

pic ke-5: rambut da pnjang..^_^

pic ke 6: pic aku isap puting..FYI,..aku lepaskan puting tu dr mulut aku smpai aku umor 6 tahun kowt??..tp yg pasti nye, aku lepas dr hiap botol umor 9 thun..
heheheee
*sal tu gigi x CUN*

pic ke-7; nmpk kan teddy merah tuh kan..die lm jagaan aku sampai drjh 3 ke 4 tah..tp tym tu mmg da lunyai la..
sbb nye kan, aku de tabiat pelik sket, aku ske kutil2 teddybear tuh pastu masuk kan lam Lubang idung nih..
huahuahuaaa...
*patut la x mancung~*
=p
abis kapas2 lam tuh sumer..huhuu...
aku sgt rindu MR.TEDDY tuh

pic sterusnya: da pndai jln, pastu blaja nek basikal..

last skali, bila da besar la..
hihiii

^_^

tu je la nk conteng2 kat sini..
-sekian-






Saturday, April 24, 2010

cakesssssssss...

durian cheese..
sgt teringin nk rs..
=)

chocolate strawberry

chocolate indulgence

new york cheese

caramel cheese

uh...cake!..KEK!.dan cake lg..

nyummm2...
=)

bhagianye rs..
huhuu....
aku da menjamah sumer kek2 ni lam masa 3 ari yg lalu..
beturut2 mkn kek..
adoii..
GEMOK la aku..
ngengengee..




Thursday, April 22, 2010

senja

title x de kaitan ngan ape aku nk tulis ni..
erm..
bosan la...
penat n sakit pinggang berenang ats katil ngan lautan ketas2 lecture tuh..
erm..

aaaa....*da x ingt pe aku baca sbnr nye*
huhuu..
naya je kan..
sok da EXAM
td bila aku renung2kan n temenung menung kat toilet*aku cuma g basuh tangan keyh*

aku try tnye diri sendiri GBS tuh aper?

ayooo...suda
lupa laaaaaa......

hurmm...tu satu..
ni aku nga selak2 ketas bbaca sal Vestibular nih..
pastu nk kena ulang lek baca cerebellar..
cos......aku da lupa hahahaaa..
erm..
yg lelaen?
MS? DMD? MND? segalaPLEGIA tuh?

ayaaakkkkk...
mau jd apa nih?????

pastukan..td petang g check harta2 utuk dibawak tym exam sok
  • slip exam
  • kad matrik
  • pen
  • toyol2 ...huhuu..ne ader..aku dak baik keyh!
ermm..SEDEY....(T_T)
PEN ai suda tiada berdakwat..huhuuu...

caya x lau aku cakap da nk dekat setahun lebey kowt aku x shopping pen????
huhuuu..
"Ngok!..bes slama ko g kls tuh x de pki pen ker?"
"membuta je keje lam kls ea!!!!"

@@

ayooo..tidak la....aku celik gak slalu..erm..
"ai kai pen kaler2 okeyh!"

pen pink, purple or ijau tuh sehat2 la...
yg pen biru nih tgl sebatang 2 je...pastu kategori yg *aku x gemar pki* lak tuh kan!!!!

huwawawaa....

erm...wish ME luck berjuang dgn PEN2 tuh yer...



Wednesday, April 21, 2010

uh..aku agak cinta sama itu perkataan..
huhuhuuu..
*SejujUrNya~..........*

rs yg ada d dlm hatiku
x akn hilang walau
badai derita melanda~...*

towl ke aku nyanyi tuh~???

huhuu...
erm..
tgl 1 ari je lagi..
JUmaat ----Final EXAM da start..
huuuh....

*mengeluh*

sgt byk bende x stdy lg..
SOoooo sgt2 Xready..erm..xPREPARE ???? agak la~...

serve u rite~..>;<

padan muka aku.~!!!

erm...

"AWAK CANTEK, AWAK COMEL, AWAK LAWA"

ckp cam tuh ari2..gerenti betambah kegedikkan korg an?...
haha..

answer: MMg POwn~... ni jwpan aku

haha..tu ayt aku jumper tym jejalan usha blog org tuh~..
ayooo..

bz nok!!!!(T_T)

Merapu kat sini ley lak an???..
hahaaa...;p

erm...ati ini sgt bunga2 la..
naper??...
sajer...=)

haha..erm..
jom rmi2..kiter
senyum2 ari nih...
ca nih..=)

td g kuar sengsorg cucimata...~cuci la sgt ^_^
pastu senyum2 sorg kan


best pulak rs..
erm..
terasa..
hidup ini gt indah..
saat tuh...rs cam...
masalah....lgsg x ader...
hati aku masa tu..sgt tenang...

SGT suker~

*ader.paham.ker.ape.aku.merepek.ni?*
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...