Friday, April 30, 2010

Cuba CHECK, ntah2 korang ader CTS

Assalamualaium w.b.t...
=)
mulakan hari mu dgn senyuman yer..hihi..

Korang ader x rasa cam
kebas2, tingling or sakit kat thumb, index n middle finger
(ibu jari, jr tgh n jr telunjuk)
n slalu nye rs sakit ni mkin teruk pd waktu mlm bila korang nk tido?
pastu slalunye, bila korg rs sakit ni, korg akan urut2, shake2 atau hanging kan tangan korg tu baru korang akan rs lega balik..
ader x???

keyh..tgk Tajuk kat ats tuh....
CTS???!!! apakah CTS??!!!

Hahaa...previous entry, aku da jnji nk post sal CTS kan..
k skrng..jnji ditunaikan..
hihihi..^_^

ok, utk makluman, CTS ni stand for
Carpal Tunnel Syndrome
CARPAL??!!!
TUNNEL???!!!
SYNDROME???!!!

uh..apakah????

k, sabar2..meyh sini nk citer..
CTS ni ialah keadaan yg berlaku bila median nerve (ni nama saraf yg ada kat pergelangan tangan kita)
ini median nerve:
kat pergelangan tangan kita ni telah di compressed (mngalami tekanan)
dan menyebabkan kita rasa numb, pain n tingling sensation kat jr kita tuh.

ok, apa kaitan ngan korg kan?
bkn apa, korg kan rajin type menaip blog yg pnjang or spend masa ngadap pc or lappy n pgg mouse 24 jam kan?...haha...

sbb nye, slh satu punca CTS ni adlh disebabkan
excessive typing!!.
huahuahuaa... selain tu, boley juga disebabkan repetitive use or pnyakit2 lain cam obesity, Rheumatoid arthritis, pregnancy or trauma (ni kecederaan pd pergelangan tangan tau mksd die)

sign n symptom utk CTS ni slain rs numbness, pain n tingling tu, korg jugak akan mempunyai genggaman tngan yg lemah, susah nk wat aktiviti cam buka tutup botol, slalu telepas brg n etc..
tapak tangan tu pun mungkin akan jd lebih kering dr biasa.

ok, untuk chech kemungkinan ader CTS ni, kite ader SPECIAL test utk CTS
korg pun ley wat skrg ni..
k, test pertama:

Tinel's Test
tap median nere korang. cam ni:
kalu korang rasa tingling kat one or more fingers, means da ader damage kat median nerve korg

second test:
Phalen's Test
korang wat cam ni:
compresskan blkang tapak tgan korg.
t lau rs tingling, means damage kat median nerve tuh

utk management, korg g la berjumpa doktor, sbb mungkin da teruk kan.
so doctor mybe akan wat operation utk release kan compresion pd nerve tuh.
nm nye Carpal Tunnel Release Surgery..

erm..
sbnr nye x lengkap la kalu aku g tau wat Tendon n Nerve gliding exercise ni jer..
tp korg lau nk wat ley jer..
sbb fasa rehab ni kan byk n ambil masa kan..
kalau aku tulis kat sini, pnjg berjela la kan..n g pun lau korg ader symptom2 tuh, mmg better g dptkan proper treatment. ye x?...
^_^

k ni slh satu yg aku suka wat:

korg ley la klink link tu utk lebih detail
ok?

n ni

Nerve gliding exercise (ley klik ni jugak)


and ley gak pki wrist splint or brace utk support wrist kite spy wrist kite dlm keadaan neutral sentiasa. so nerve tu x la kena compress..=)


11 comments:

teh'a said...

tingling tu ape?? yg laen fhm tpi yg tu???
aiyak..sye ade ke eyh??

sugar2 kapas strawberry said...

thnx for this info...
kdg2 ad la gak rsa kn..
nk buat cmner sbb mls bersenam..cmnila jdny..ahaha

BaBy said...

i think i already get the symptom..
2 hari xleh guna langsung tgn kanan..
huhuhu..skrg kena kurangkan blogwalking ler jwbnye..

Kepala Bergetar said...

waa nak pakai glove tu gak la.. slalu gak rasa sakit2 kat bawah tapak tu..

Yana KenJa said...

teh'a : tingling tu rasa cam mencucuk2. cam ader org cucuk2 pin kat kulit kiter..=)

baby:..hehe..leyh blogwalking ari2.. but kena maintain angle wrist tu bg lam posisi neutral..=) so solution, guna arm or wrist pad..

KB:.. ha...glove tuh pun nmpk smart kan?..=)

nuriz said...

nice info le..selalu org main game atau guna mouse lelama mesti sakit tgn sampai bahu, kena senam2 sikit or berenti dulu, rehatkan jari2 tu

Kepala Bergetar said...

a'a smart.. klu pastu mesti ramai ikut jd trend lak.. hee

Yana KenJa said...

nuriz: betul tu, menaip pun sama..=)

KB:x slh kan?..haha..=)

Din.. said...

kat mane yg leh beli wrist splint tu?

Yana KenJa said...

Din: x sure ley beli kat ner.try tgk kat farmasi..=)..erm splin or braces ni ader byk patent tau..=)

malyna said...

salam singgah, oho~ nice info, baru2 ni mmg rase kebas2 jari sentiasa, ingatkn nothing, rupenye maybe ade something. mmg ngadap lappy almost 24 hours, adoi. btw, tq for the info yah!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...