Wednesday, June 9, 2010

berbudi, berbahasa, bertimbang rasa

Assalamualaikum w.b.t
=)

sihat semua? hurm..kali ni aku nk bercerita hal pengalaman aku waktu praktikal ni..
agak bosan je kan?...x pe...cuba baca dulu..

da nk 5 minggu da aku kat hospital ni.
sgt best. pengalaman berhadapan dengan real patient mmg lain dr kita berhadapan dgn org yg sihat.
ye...sapa minta nk sakit kn?

aku...fisioterapi...

korg tau x aper fiioterapi tu?

lau x tau, t next tym aku story..
erm...

hakikatnye...
kita pun akan sakit jugak suatu ari nnti kan..
x kira tua, muda...
percaya atau x?...
patient strok...
strok..x kenal usia...
plg muda yg aku jumpa aritu, die da kena strok 3 thun da...start dr umor 13 thun die da kena strok.
die dtg ngan mak n abg die. abg die da nk kawin...
senyuman die manis....
da terlalu lama sgt strok...tulang blkang die pun da bengkok da...
mak die citer, dulu masa mula2 die kena stok, rmi la jugak kwn2 die yg dtg tgk..
tp skrg da x de.
mungkin diorg da lupa kat die..=(
die sempat sekolah form 1 dlm beberapa bulan je...

perasaan aku: simpati.+ empati

story kedua...
round wad...burn unit...
unit rawatan kebakaran..
ader patient ni...
die baru umur 13 thun..
punca: accident...
ceritanye: die ngan mak die dlm kete, pastu accident..full story aku x tanya sbb:
aku tnye die, adik nape jd cam ni..pastu die jwb..accident kete ngan mak...
pastu aku tnye.. mak camane?..die jwb: mak da meninggal...

aku: innalillah...n terus sebak hati aku sgt2.....

mak die meninggal selamatkan die...
=(

besar pengorbannan ibu kan....

minggu ni aku round wad burn, ley la dtg jumpa die hari2...wat execise ngan die.
ader abg die jaga...abg die umur 15 thun...
dr cara die jg adik die, aku tau, abang die penyayang..n jg adik die ikhlas sbb syg kan adik die, bkn sbb terpaksa...

next story...

die, ader PSY(mental sket) die ikut mood...
kalu kena caranya, org baik ngan die, die ikut cakap kita...die nk buat apa yg kita ajar...
die x suka org marah2 kat die...
die tau, die sedar die beban kan org..
dan sebab itu.. die slalu ckp: biar la die mati...mampus....
=(
arini aku ikut tgk die...
keian die..
die merajuk..
td masa pas mandi die jatuh..kaki die sakit..
ader org marah die..
die da jnji smlm nk turun gym wat exercise...tp sbb ari ni mood die x baik..die x mau...
die marah2...
penat puan pujuk die...
die...family die tinggalkan die....
bahasa kasarnye: die dibuang fmily
kejam kan mereka...

kesian kat die..
harap esok mood die baik...
nk blnje die mkn gula2 ...

masuk wad neuro
ader adik tu....umur 13 thun jugak...
masalah die: die ader ketumbuhan tulang belakang..
tp still menanti bila nk wat operation..
die sihat..
ceria jer...
nama kami sama...
ari ni x pat nk bwk die turun wat exercise..
td pg dtg wad pun x jumpe die, sbb die ader kena "interview" ngan para doc.
aku dpt tgk dr jauh jer...
dan lambai kat die..
aku tau die senyum kat aku..
smlm die bg aku coklat...
baik kan patient tu...

td pun ader makcik nk bg roti canai kat aku...
ta mau la...
ckp kat makcik tu, t makcik lapar, makcik kena la mkn..tu kan makcik punyer...
makcik tu sakit kat pinggang die.. turun kat gym wat exercise ngan kerusi roda..nurse anta..
pastu bila da habis..lama makcik tu tunggu ..x de pun org nak jemput die naik wad balik..da call..tp mybe dorg bz..aku...ngan ager..terus ckp kat puan: puan kami antar la...


sebab da sebulan lebih kat sini, so ader sesetengah patient yg da dtg utk kali yg kedua or ketiga..
so dorg pun kenal la aku..
aku suka sgt...
itu tandanye..interaksi kiter dgn dorg berhasil..
dorg ingt kat kiter..
tgk diorang senyum dan dgr ungkapan terima kasih tu, da cukup wat hati kita berbunga..
cam ader makcik sorg tu...

die sakit 1 bdn...masa nk treat die, die ngadu pening kepala...
die mmg slalu pening kepala....
jd x ley nk wat yg berat2 sgt...
bg treatment hot pack jer...
pastu ajar wat exercise utk kuatkan tulang blakang, otot n nk kurangkan pening die...
bila die nk balik...patient kena wat appointment baru...
pastu die pun ckp...x pe la..bila2 pun x pe..liyana ader...(aku x g tau pun nama aku)
die baca kat baju tu rupanye...=)
patu salam die die peluk ciom pale aku ni..
sebak nye rasa....
cam kena peluk cium ngan mak sendiri...
dal a da lama x balik rumah tym tu...

hurm....

kita akan bahagia sgt kalau dapat kurangkan kesakitan diorg..
duduk, wat assestment, tnya masalah sakit dorg dan seambil tu, dgr dorg bercerita...
kita kena la berbudi...
berbahasa..
kita kan akan jd patient jugak nanti..
macammana kita nk di layan dgn baik..
cam tu la jgk kita kena buat kat org kan...

terima kasih...itu satu ungkapan yg akn cukup wat hati aku berbunga n tersenyum bila ia nya dtg betul2 ikhlas dr hati....





7 comments:

illafira said...

betul tu.. sume tu tak di rancang.. now br tau fisioterapi nye keja mmg byk membantu.. pas tgk dorg pulihkan my mom.. ;)

illafira said...

betul tu.. sume tu tak di rancang.. now br tau fisioterapi nye keja mmg byk membantu.. pas tgk dorg pulihkan my mom.. ;)

~Azza~ said...

wow kalau semua mici mcm awak semua orang boleh baik dengan cepat....dan pulang dengan senyuman lega selepas tinggal di rumah sakit...n rasa baru pulang dari bercuti...

~Azza~ said...

dulu masa i student lagi ada dengar2 kabar yang penang akan jd global city..mean semua bangunan lama akan dimusnahkan dan menjadi city baru yang kepadatan penduduknya sama mcm hong kong...can u imagine thant? n one more thing..this is fact condo's n bunglo tu semua ada yg dibeli oleh warga singapura....

sugar2 kapas strawberry said...

hohoho..pjg story kali nih...

ueah..kita akn rsa happy klu dpt bahgiakn dan sng kn org kn?
hihi..

tot tot kecik said...

salam..

waah bestnye crite kt sini..

mcm2 pglmn ade..

smoge berjaya dgn prktikal..

S.I.T.I said...

dulu penah ade pengalaman jage abah kt hospital..abah agaknye peramah sgt kot,abes sume nurse ngn dokter die kenal..hehe..dulu penah gak bercita2 nk jadi nurse,tp tak kesampaian..huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...